Cyklingstips & GPX-filer

Naturvårdsverket skriver om Allemansrätten att man får man vandra och cykla fritt i naturen, så länge man inte skadar odling & plantering. Det är tillåtet att cykla på enskilda vägar och markägare får inte sätta upp skyltar om förbud mot cykling. Allemansrätten gäller också för grupper och kommersiell turism med samma förutsättning, att inte skada.

GPX-filer är ett bra sätt att hitta vägar och rutter med hjälp av en mobiltelefon. Det är tillåtet att publicera GPX-filer för att dela fina spår och rutter i naturen. En del markägare är dock felaktigt tveksamma till detta.

Denna sida innehåller GPX-filer som du kan använda fritt, men vi är tacksamma om du inte lägger upp dessa för allmän åtkomst på nätet.

I faktarutan avser “Skog” både skogsväg och stig.

Det finns olika appar för att följa en GPX-fil. Outdooractive, Strava, Topo GPS, Locus Map, Wikiloc är några. Har du ingen app kan gratisversionen av Outdooractive rekommenderas. Den finns på Google Play (Android) och i App Store (Apple).

NYTT! Denna säsong (2023) har vi testat SIGMA ROX 4.0. En liten, väldigt bra och ganska billig cykeldator med navigering och som kan laddas med en GPX-fil. Man behöver gratisappen SIGMA RIDE i telefonen för att ladda SIGMA ROX. SIGMA ROX 4.0 finns att köpa i vår shop i Billesholm.

Använd våra GPX-filer: Med denna sida öppnad i telefonen, Klicka på “Download” under kartorna – Öppna – Välj din GPX-app – Cykla!

De flesta rutterna är för Mountainbike men Söderåsleden är en gravel-led och längre ner på sidan finns även Trekkingrutter som går på grusväg och asfalt.

Söderåsleden

Söderåsleden går nästan bara på grusvägar och är förutom en fin cykelled också en förbindelse mellan Söderåsens platser och orter. Arbete pågår med att få Söderåsleden officiell och skyltad. Leden utvecklas och uppdateras löpande och passerar nu Cykelporten med SöderåsenMTB.

Schakt Albert – Klåveröd

Förbindelserutt om man vill cykla både den fantastiska MTB-banan i Schakt Albert och MTB-lederna i Klåveröd. Glöm inte swisha ett bidrag till TEAM ALBERT eller lös årskort.

Bonnarp-Klåveröd-Bonnarp

Mestadels grusväg och lättcyklad. precis när man kommit upp på åsen finns en kort bit med skogsstig. Annars passar denna rutt även en gravel-bike. Denna rutt Startar/passerar SöderåsenMTB’s shop & verkstad!

Klåveröd-Wifetorpen-Klåveröd

Klåveröd till Wifetorpen är grusväg. Sedan blir det skog och en del knixiga stigar.

Finstorprundan

En lättcyklad lite längre runda. Start vid Klåveröds Vandrarhem. Ung. mitt på rundan ligger Finstorps strövområde, där det finns en fin rastplats. Rundan slutar i Klåveröds Strövområde och passerar Blå och Röd (Rosa) MTB-led. Innan man kör in i Klåveröds Strövområde passeras en äng med grindar. Stäng dessa efter er! 2023: Dessa grindar är låsta och man får bära över cyklarna. Det finns varning för tjurar men leden går vid kanten och bör ej vara problem.

Vedby 12

Skogsrunda. 12 km runda i Vedby Strövområde vid Klippan. Utgår från parkeringen, där det även finns toalett. Rundan går mycket i skogen och ibland är det svårt att se stigen. Telefonen på styret rekommenderas!

Röstångarundan 1

Orange sträckning är ordinarie runda som går på grusväg i och runt Nationalparken.

Blå linje är en variant som går igenom Nationalparkens övre del. Här cyklar man på väldigt fina stigar i fantastisk natur. Det finns dock lite oklarheter var man får cykla i Nationalparken. I denna övre del möter man dock sällan någon och man bör givetvis visa stor hänsyn till eventuella vandrare.

RöstångarundanMTB

37 km som går kortare bitar på stigar i Nationalparken,
där man inte får cykla men väl leda cykeln…

Röstångarundan 2

Alternativ sträckning

Download

TREKKING

40 km Röstånga

40 km grusväg och lågt trafikerad asfaltväg. I Röstånga finns Mataffär, Café och andra matställen.
Rutten passerar Skäralid med en lite avstickare till Nationalparkens entré.

Övriga GPX-filer “en bit” från Söderåsen

Hovdala, Hässleholm

I Hovdalaområdet vid Hässleholm finns fin stigcykling.

Omberg, Vättern

Vid Vätterns östra kant ligger spännande Omberg.